Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Molen In Stormen Sterk met Bakhuis Vollenbak : "In unieke houtgestookte oven naast brood ook pizza’s bakken" - extra foto's

Molen Gierle In Stormen Sterk

Onder de imposante wieken van windmolen In Stormen Sterk in Gierle prijkt een gloednieuw gebouw: Bakhuis Vollenbak. Het bijgebouw met authentieke oven opende vanmiddag voor het eerst de deuren tijdens de Molenfeesten.

Voortaan zal het bakhuis - net zoals de windmolen - elke laatste zondag van de maand geopend zijn voor bezoekers. Het project werd gerealiseerd met financiële steun van LEADER Provincie Antwerpen.

In Stormen Sterk is met zijn spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste windmolens van ons land. Hij werd gebouwd in 1837 op de plek waar sinds 1499 een houten standaardmolen stond. In 2007 werd de windreus verworven door Stichting Kempens Landschap, die het monument in erfpacht gaf aan de gemeente Lille.

Na een zorgvuldige en uitgebreide restauratie in 2014 werd de windmolen in zijn oorspronkelijke charme hersteld. Sindsdien is hij weer volledig operationeel. Het molendomein verwelkomt nu een bakhuis met authentieke oven.

 

Geheim ingrediënt

Voor de bouw van de authentieke bakoven gingen de vrijwilligers aan de slag met traditionele bouwmaterialen: oude klampsteen, vuurvaste vloerstenen, leemmortel, roggestro en maar liefst 20 liter paardenurine. Volgens de overlevering is dat een uitstekend middel voor het isoleren van bakovens. "Het bijgebouw kwam tot stand dankzij de onvoorwaardelijke inzet van een ploeg enthousiaste vrijwilligers, gemeente Lille en Stichting Kempens Landschap. Samen zorgen we ervoor dat deze prachtige windmolen een levend monument blijft", zegt  Marleen Peeters, burgemeester van Lille.

 

Plattelandssubsidie

Dit initiatief kreeg een financiële ondersteuning van €100.000 van LEADER Provincie Antwerpen, een subsidieprogramma dat specifiek bedoeld is om ons platteland te versterken. Zowel op landschappelijk, toeristisch-recreatief, sociaal en educatief vlak is hier knap werk geleverd. Dit is zeker een extra troef voor de Kempen.

De uitbreiding met een bakhuis en een authentieke oven is meer dan alleen een structurele toevoeging. Het is een eerbetoon aan onze voorouders en hun ambachtelijke vaardigheden. Het brengt ons dichter bij de oorsprong van ons dagelijks brood. Iets waarbij we niet vaak genoeg stilstaan.

 

Van akker tot bakker

Met de toevoeging van het nieuwe bakhuis en de authentieke oven wordt de beleving voor bezoekers verder uitgebreid. Bezoekers kunnen nu niet alleen zien hoe graan wordt gemalen, maar ook actief deelnemen aan het proces van meel tot brood. “De bakkers en de molenaars hopen dat Bakhuis Vollenbak letterlijk en figuurlijk een warme ontmoetingsplaats wordt in Gierle waar mensen opnieuw verwonderd raken door graan, het malen en het bakken”, vertelt molenaar Herman Van den Broeck enthousiast.

“In een tijd waarin technologie en moderniteit vaak de boventoon voeren, biedt dit bakhuis ons de kans om terug te keren naar de basis, naar de eenvoud en het vakmanschap dat zo'n integraal onderdeel is van onze cultuur” , besluit Lils schepen voor toerisme Luc De Backer.

 

PRAKTISCHE INFO

Waar:
Molenstraat 11, 2275 Gierle

Meer info:
Het bakhuis zet - samen met de molen - elke laatste zondag van de maand de deuren open. De openingsuren www.instormensterk.be.

Foto's Mil Cambré / NNieuws

Molenstraat 11, Gierle, België

Molen Gierle In Stormen Sterk

Deel dit artikel